top of page
Court

HK HUKUK BÜROSU HİZMET ALANLARI
VE DAVALAR


CEZA HUKUKU

Türk Ceza Kanununda veyahut diğer kanunlarda suç olarak tanımlanmış fiilleri gerçekleştirenlerin, ilgili maddede yazan cezanın muhatabı olarak soruşturma geçirmeleri veya ceza mahkemelerinde yargılanmaları ya da kişilerin suç olarak tanımlanan bir fiilin mağduru olmaları ceza hukukunun konusunu oluşturur. 

Kişiler, savcılık soruşturması esnasında ya da ceza kovuşturması sırasında profesyonel hukuki yardım almazlarsa telafisi mümkün olmayan hak kayıplarına uğrayabilir ve ağır cezai yaptırımlar ile karşı karşıya kalabilirler.

Ceza davalarıyla ilgili detaylı bilgi almak için tıklayınız.






 


GAYRİMENKUL HUKUKU

Hukukta "taşınmaz davaları" tek bir dava türünü ifade etmez. Taşınmaz davası denildiğinden akla; ​
taşınmazın satışından kaynaklanan davalar gelebileceği gibi, mahkemeden taşınmaza yapılan haksız bir müdahalenin sonlandırılmasının talep edilmesi; bir başkasının arazisine arsa sahibinin rızası olmadan yapılan inşaatın kime ait olacağı ve arsa sahibin inşaatı yapandan neler talep edebileceği; taşınmazın satış vaadinden kaynaklanan davalar, ölünceye kadar bakma sözleşmesinden kaynaklanan davalar, satış işlemi geçerli olarak yapılmayan ya da hukuken korunmayacak bir amaç güdülerek yapılan taşınmaz devrinin iadesi için açılabilecek tapu iptali ve tescili davaları ( alacaklılardan mal kaçırmak, eşten mal kaçırmak, kardeşlerden mal kaçırmak, herhangi bir evladı kayırmak için bir diğeri lehine taşınmaz devri yapmak gibi...) anlaşılır.

Detaylı bilgi almak için tıklayınız.



Hukukun farklı dallarını ilgilendiren birden çok sözleşme vardır. İşçilik sözleşmeleri ayrıdır, kira sözleşmeleri ayrı; satış sözleşmesi ayrı, alacağın devri sözleşmesi ayrı. 

Bazı sözleşmelerin sözlü olarak kurulması mümkünken bazı sözleşmeler mutlaka yazılı olarak yapılmalıdır. Bazı sözleşmelerinse geçerliliği için yazılılık şartı da yeterli kabul edilmez ve noterde yapılmış olması aranır. 


Fakat bazen de Yargıtay, bir sözleşmenin geçerlilik şartı yerine getirilmediği halde onun geçerli sayılması  gerektiğine hükmeder; örneğin, bir taşınmazın devrinin yapılmasını öngören sözleşmeler resmi şekilde yapılmadıkları müddetçe geçerli olmazken; eğer taraflardan biri bu geçersizliği kötü niyetli olarak ileri sürüyorsa bu sözleşmenin şekil şartına uyulmadığı halde geçerli sayılması hali böyledir.

Sözleşmelerden kaynaklanan hukuki uyuşmazlıkların çözümü için çeşitli hukuk dallarının birlikte değerlendirilmesi gerektiğinden  
sözleşmeden kaynaklanan bir uyuşmazlığınız varsa mutlaka profesyonel hukuki danışmanlık alınız.



SÖZLEŞMELER  
HUKUKU

TAZMİNAT HUKUKU

Türk hukuk düzeninde, birden fazla tazminat türü düzenlenmiştir. Maddi bir kaybın telafi edilmesini amaçlayan tazminatlar maddi tazminat olarak isimlendirilirken; manevi olarak yaşanan bir zararı sembolik de olsa tazmin etmeyi amaçlayan tazminatlar manevi tazminat olarak isimlendirilir. 

Maddi tazminat davasıyla; maddi olarak uğranan zararın giderilmesi istenir.

Manevi tazminat davasında ise; kişilik hakkına yapılan tecavüzden manevi olarak zarar gören kişinin manevi zararının giderilmesi amaçlanır. Dava sonunda hakim manevi tazminatı takdir ederken mağdurun çektiği üzüntü ve acıdan başka failin kusur derecesini,  mağdurun da kusuru varsa bunun derecesinin ne olduğunu ve tarafların ekonomik ve sosyal durumlarını dikkate alır. 
 
Maddi, manevi tazminat davası açmak isteyen vatandaşlarımızın bu davalarla ilgili bilmeleri gereken ilk ve en önemli husus, bu davaların kanunda düzenlenme amacının "zarar gören tarafı zenginleştirmek" olmadığıdır. 

Maddi ve manevi tazminat davalarıyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

 

İŞ HUKUKU

İş Hukuku, işçi ile işveren arasındaki hukuki ilişkiyi düzenleyen hukuk dalıdır. Her türlü iş ilişkisi iş hukuku kapsamında değerlendirilemeyeceği gibi her çalışan da iş kanununa anlamında "işçi" olarak değerlendirilemez.
Memurlar ve diğer kamu görevlileri iş kanunu kapsamındaki işçilerden olmayıp kendi özel kanunlarına tabi olarak çalışırlar. 

4857 Sayılı İş Kanununa göre işçi; bir iş sözleşmesine dayanarak çalışan gerçek kişidir. İşveren ise gerçek kişi olabileceği gibi bir tüzel kişilik ya da tüzel kişiliği olmayan bir kurum olabilir.

Deniz ve hava taşıma işlerinde, 50'den az ( 50 Dahil) işçi çalıştırılan tarım ve orman işlerinin yapıldığı işyerlerinde ve işletmelerde, aile ekonomisi sınırları içinde kalan tarımla ilgili her çeşit  yapı işlerinde, bir ailenin üyeleri ve 3. dereceye kadar (3.derece dahil) hısımları arasında dışardan başka birinin katılmadığı, evlerde ve el sanatlarının yapıldığı işlerde, ev hizmetlerinde, çıraklar hakkında, sporcular hakkında İş Kanunu uygulanmaz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayınız. 




 

KİRA HUKUKU

Hem taşınırların hem de taşınmazların kiralanmasını konu edinen sözleşmelerden kaynaklanan hukuki sorularımızın cevabı kira hukukunda bulunur.

Kira sözleşmesi Türk Borçlar Kanununda düzenlenen bir sözleşme türüdür, yani kira sözleşmeleriyle ilgili kanuni bir düzenleme vardır. Kira sözleşmeleri kanunda özel olarak düzenlendiğinden bir kira sözleşmesine öncelikle kanunun ilgili maddeleri uygulanır, Türk Borçlar Kanununun genel hükümleri kira sözleşmelerinde ihtiyaç hasıl olursa uygulanır. 

Peki, acaba ev sahipleri ya da iş yeri sahipleri kira sözleşmesinin süresinin bitimine dayanarak kira sözleşmesini sona erdirebilir mi ? 

Konut ve çatılı işyeri kira sözleşmelerine yapılacak kira zammı oranı kanuni düzenlemeyle %25 olarak belirlendiği halde ev sahibi daha fazla zam yapabilir mi, %25'i aşan artışlar geri istenebilir ?

Kirasını düzenli olarak ödemeyen kiracı nasıl tahliye edilebilir ?

Gibi daha pek çok soruya kira hukuku cevap vermektedir. 

Kira Hukukuyla ilgili bir uyuşmazlık yaşıyorsanız mutlaka hukuki destek alınız.


BOŞANMA HUKUKU
 
"Boşanma" evlilik birliğini sona erdiren başlıc
a hukuki sebeplerden biridir.
Boşanma davaları
karşılaşılan en yaygın davalardan olduğu için bilgi kirliliğinin de fazla olduğu dava türleri arasındadır.
Evlilik birliğinin tarafları yani eşler, "çekişmeli" olarak ya da "anlaşmalı" olarak boşanmayı tercih edebilirler.
Her ikisinin de hukuksal sonuçları ve hukuksal süreçleri birbirinden farklıdır.
Taraflar genellikle, boşanma davalarının en kısa sürede sonuçlanmasını arzuladıkları için
 acele etmekte ve boşanmanın gelecekteki  hukuki sonuçlarıyla ilgili tam ve doğru bilgi sahibi olamadan hatalı işlemler tesis etmektedirler.

Boşanma davalarıyla ilgili detaylı bilgi almak için tıklayın.

NAFAKA HUKUKU

Nafaka en başta boşanmanın feri sonuçlarından biridir fakat tek bir nafaka türü yoktur ve nafaka yalnızca boşananlar için düzenlenmemiştir. Şöyle ki; Türk Medeni Kanununda nafaka, hem evlilik birliğinin tarafları yani eşler için hem de eğer varsa ortak çocuk için hem de "yardım edilmediği takdirde yoksulluğa düşecek akrabalar lehine" hükmedilebilecek şekilde düzenlenmiştir.  Bu nafaka türleri iştirak, tedbir ve yoksulluk ile yardım  nafakasıdır.

Ne zaman hangi nafakaya hükmedilir, bu nafakalar gerçekten süresiz midir, nafaka gerçekten sadece kadınlar için mi düzenlenmiştir, nafaka ne kadar ödenir, erkekler hangi hallerde nafaka talep edebilir ve nafaka hangi hallerde nasıl kaldırılır öğrenmek için tıklayınız.

 

MİRAS HUKUKU

Bir kişinin vefatı halinde, o kişinin malvarlığının mirasçılara geçmesiyle ortaya çıkan hukuksal meseleler, miras hukukunun konusunu oluşturur. Başka bir deyişle, miras hukuku şu tür sorulara cevap verir : Acaba bir kişi tüm mirasını çok sevdiği bir arkadaşına bırakabilir mi ?
Bir baba veya bir anne, erkek çocuğunu kayırıp tüm malvarlığını yalnızca ona bırakabilir mi ? Miras bırakan hayattayken miras paylaşımında açık adaletsizlikler yapıyorsa, adeta bir kişiye daha fazla mal bırakabilmek için işlemler yapıp mirastan mal kaçırıyorsa, o kişinin vefatını beklemek şart mıdır yoksa o kişi hayattayken de önlem alınabilir mi ?

Miras hukukundan doğan davalarla ilgili ayrıntılı bilgi almak için tıklayınız.

 

TÜKETİCİ HUKUKU

Kanunen, tüketici "ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişi" olarak tanımlanmıştır. Tüketici hukuku ise "tüketiciler" ile "tüketicilere mal vayahut hizmet sağlayanlar" arasındaki ilişkiyi düzeneleyen hukuk dalıdır.

Tüketici Hukukunda sıklıkla yer alan "tüketicinin korunması" kavramı; güçlüler karşısında zayıfların korunması ihtiyacından doğmuştur ve tüm dünyada kabul gören temel bir insan hakkıdır.

Acaba internet bankacığılığı şifresi kendisine zorla söyletilen gasp mağduru tüketici, çalınan parasının iadesini bankadan isteyebilir mi ya da  bir işletme sattığı ürünün iadesini kabul etmekten imtina edebilir mi gibi soruların cevapları Tüketici Hukukunda aranmalıdır.

Tüketici hukukundan kaynaklanan davalarla ile ilgili ayrıntılı bilgi için buraya tıklayınız.



Ticaret Hukukunu en öz şekilde  "Üretim, değişim ve tüketime yönelik ticari faaliyetleri düzenleyen hukuk dalı olarak tanımlamak mümkündür. 

Ticaret Hukuku sürekli olarak gelişmelerin yaşandığı bir alanı düzenleyen hukuk dalı olduğundan Ticaret Hukuku mevzuatının da sıklıkla değiştiğini ifade etmek gerekir. 

Bu değişikliklerin yakından takip edilmemesi vatandaşları ciddi hak kayıplarına uğratabilir. Eğer bir şirketiniz ya da ticari bir işletmeniz varsa bu alanda yaşadığınız sorunlarla ilgili olarak mutlaka hukuki danışmanlık ve destek alınız.


 

TİCARET
HUKUKU


Ticaretin gelişmesi, çeşitli araçların yanında kıymetli evrakın ortaya çıkmasını zorunlu hale getirmiş; geçen zamanda ise kıymetli evrak çeşitlenmiştir. 

Kıymetli evrak 
Türk Ticaret Kanununda " kıymetli evrak öyle senetlerdir ki bunların içerdikleri hak, senetten ayrı olarak ileri sürülemediği gibi başkalarına da devredilemez." şeklinde tanımlanmıştır. 

Geçerlilikleri sıkı şekil şartına bağlanmış olan bu tür evrakla ilgili hukuki işlemler yaparken mutlaka bir avukata danışınız.






 


KIYMETLİ
EVRAK

HUKUKU







 

Kitapların Üzerinde Hakim Tokmağı

HK HUKUK BÜROSU

Deneyimli. Saygılı. Sonuç Odaklı.

HK HUKUK BÜROSU kurulduğu yıldan itibaren; çeşitli hukuki disiplinler üzerinde uzmanlaşmış, prestijli ve dinamik bir Hukuk Bürosu olarak faaliyet göstermektedir. Müvekkillerimiz, genç ve dinamik avukatlardan oluşan ekibimizle çalışarak, etkileyici sonuçlar elde ederler.

bottom of page