Avukat Hatice KAVUT & Avukat Kader BAYLAN
Contra faktum non datur argumentum.
"Hakikat karşısında hiçbir argümanın değeri yoktur."
BOŞANMA
DAVALARI
-
BOŞANMA DAVASI NEDİR ?
Evlilik, Türk Medeni Kanununda düzenlenen bir sözleşmedir. Her sözleşme gibi bazı hallerde irademizle bazı hallerde ise istemimiz dışında sona erer. Fakat diğer sözleşmelerden farklı olarak bu sözleşmenin sona erebilmesi için kural olarak "mahkeme kararı" gerekmektedir. Taraflar, evlilik birliğinin sona ermesiyle doğacak her türlü sonuç için anlaşmaya varabilmişlerse "anlaşmalı boşanma" yoluna gidebilecekleri gibi "çekişmeli boşanmayı" da tercih edebilirler. Açıklandığı üzere boşanma davaları; evlilik birliğini sona erdiren davalardır.
ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASI
Türk Medeni Kanununun 184. maddesinin 5. fıkrası " Boşanmanın getirdiği yan sonuçlarına ilişkin anlaşmalar, hâkim tarafından onaylanmadıkça geçerli olmaz. " emredici hükmüne haizdir. Bu demektir ki; anlaşmalı boşanma protokolünü hazırlarken son derece özenli olmak gerekir zira itina gösterilmeden hazırlanan bir protokolün hakim tarafından onaylanmama ihtimali vardır. Bunun yanı sıra gelecekte doğabilecek riskler hesap edilmeden hazırlanan anlaşmalı boşanma dava dilekçesinin ileride taraflar için çok büyük hak kayıplarına neden olması kuvvetle muhtemeldir.
ANLAŞMALI BOŞANMA AVUKATLARINDAN TAVSİYELER
-
Güven iyidir; fakat unutmayınız, hukuki meselelerde "tedbirli olmak" her zaman daha iyidir. Örneğin boşanmanızın üzerinden 9 YIL geçmesine rağmen, karşı tarafın size "mal rejiminin tasfiyesi davası" açmasını istemiyorsanız içinde bulunduğunuz hukuksal süreci yani boşanma davanızı doğru olarak yürütmeniz dikkat etmeniz gereken en önemli husustur.
-
Boşanma hukuku hakkında yazılmış ciltlerce kitap, binlerce makale ve yüzlerce yüksek mahkeme kararı vardır. Hukukun bu alanı, aynı zamanda güncel Yargıtay kararlarını yakından takip etmeyi gerektiren bir alandır. Muhakkak profesyonel hukuki destek alınız.